קיימות בעולם הרכב
רכב חשמלי מזהם או לא מזהם?

מאז ההבנה שעלינו לשמור על העולם שאנו חיים טוב יותר, לצד השפעותיה של ההתחממות הגלובלית, נראה כי גם תעשיית הרכב לקחה את הדברים לתשומת ליבה והחלה להפוך לתעשייה ידידותית יותר לסביבה. כיצד היא עשתה זאת? באמצעות שימוש בחומרים ממוחזרים, בכך שעברה לייצר מכוניות עם סוללת ליתיום ועוד. במאמר זה נביא לפניכם את כל השינויים שעשתה התעשייה כדי לשמור על הסביבה ירוקה יותר ולהשתמש במשאבי הטבע מבלי לפגוע בו.

רכב חשמלי מזהם או לא מזהם?

אחת השאלות הגדולות מכולן היא האם הרכב החשמלי מזהם? ובכן התשובה היא כן, אבל הרבה פחות. הרכבים החשמליים אומנם מונעים את זיהומי האוויר ממרכזי הערים, אך הייצור שלהם ובפרט של הסוללות, כרוך בזיהום מכריית חומרי הגלם המשמשים לייצורה ועד להתכלותה של הסוללה.

יחד עם זאת תעשיית הרכב העולמית וממשלות רבות הצהירו כי הן מפסיקות בייצור רכבים שפולטים מזהמים ומאיצות את ייצורן של מכוניות חשמליות, כך שעד שנת 2035 לא יהיו מכוניות חדשות המונעות באמצעות מנועי בערה. כמובן שעד אז יהיו תחנות טעינה לרכב חשמלי אשר יחליפו את תחנות הדלק המסורתיות. הבה נבדוק כיצד נראית קיימות בעידן המודרני של ענף הרכב ומהם השלבים הנדרשים לכך:

שלב ראשון: טרום ייצור

במכונית יש המון חומרי גלם: מתכות לבניית שלדת הרכב, זכוכיות המשמשות לחלונות הרכב וכגג נפתח, בדים לריפוד ולשטיחים, גומי לצמיגים, פלסטיק לחלקי הרכב השונים החל מידיות ועד לדשבורד, נוזלים, שמנים ועוד. ענף הרכב החדיר את הקיימות כמעט בכל אלו. למשל החלפת הבדים המשמשים לריפוד המושבים ברכב לריפוד העשוי מבדים סינטטיים או בדים ממוחזרים, אפילו ריפוד העור במכוניות היוקרה הוא סינטטי כיום. 

גם בתחום הצבע נערכו שינויים וכיום צובעים מכוניות בצבע על בסיס מים. גם חלקי הפלסטיק הרבים המשולבים במכוניות הם ממוחזרים עד לרמת השטיחונים ברכב שמקפידים לייצרם מסיבי במבוק כדי שניתן יהיה למחזרם. 

בפן החשמלי, ישנה דרישה כי 20% מהאנרגיה המיועדות לייצור סוללות תתבצע באמצעות רתימת האנרגיה שניתן להפיק משהמש ומהרוח. זאת משום שכרייתם של חומרי הגלם המיועדים ליצירת הסוללות, מזהמים את האוויר והסביבה. 

שלב שני: תהליך הייצור

מפעלי ייצור רבים משתמשים בשטחי הגגות שלהם להתקנת לוחות סולאריים, שבאמצעותם יכלו לרתום את אנרגיית השמש ולהפיק ממנה חשמל במקום לצרוך חשמל באופן הרגיל והמזהם. את מסלולי השינוע במפעלים הופכים לכאלו שניתן להניע באופן חלופי כך שהחשמל יגיע מתחנות כוח ירוקות. יחד עם זאת, ייצור של מכונית חשמלית מגדיל את זיהום האוויר בכ-70% אך מסתבר כי בטווח הארוך היא מזהמת פחות. כיצד? מיד תגלו.

שלב שלישי: תקופת השימוש

כאשר רוצים לבדוק את פליטת המזהמים ולהשוותה לתהליך הייצור של מכונית חשמלית, בודקים את סך כל הפליטות המזהמות בתקופת השימוש ברכב.  לכן ההתייחסות היא לא רק לטיפולי הרכב השוטפים, התדלוק או הטעינה, אלא גם חישוב הזיהום הנגרם מהובלה של כל הדלקים, השמנים וחלקי החילוף אל תחנות הדלק ומרכזי השירות של רכבים בעלי מנועי בערה. כך יוצא למעשה שאומנם ייצורה של מכונית חשמלית היא מזהמת יותר, אך השימוש בה עד התכלותה הוא פחות מזהם באופן משמעותי.

שלב רביעי: מחזור

במשך שנים רבות לא הייתה כל התייחסות לתהליך המחזור בענף הרכב והיצרניות הגדולות. לרוב הן מחזרו סוללות בנפח קטן שהיו שייכות למכוניות היברידיות, ובשאר חלקי הרכב לא התעסקו כלל. עם הנושא של בעיית האקלים המתגבר, הצורך בקיימות ושימוש במשאבי טבע העומדים לרשותנו מבלי הצורך לזהם ולשמור על הסביבה, החלו היצרניות לקחת אחריות על כלל הרכב, ואף הגדילו להבין כי יש צורך לשפר את פליטת המזהמים גם כששולחים את הרכבים לגריטה.

לסיכום ניתן לראות כי ענף הרכב אכן עשה הסבה מרשימה בכל הקשור לקיימות ואכן עושה מאמצים רבים בסיוע במניעת זיהום האוויר ובשמירה על כדור נקי וירוק יותר.

קישור לתמונה: https://www.pexels.com/photo/mobile-phone-with-green-recycling-sign-and-mesh-bag-3850512/