עובדים זרים הם אחד מכוחות העבודה החשובים ביותר בישראל; בין אם כסיוע לנכים ומבוגרים הזקוקים לכך, ובין אם כאשר הם לוקחים חלק בעבודות בענף הבנייה למשל. העניין הוא, שלא כל אחד יכול להעסיק אותם סתם כך. ישנן רגולציות וחוקים אחריהם יש לעקוב כדי להבטיח את התנאים הבטוחים והטובים ביותר הן עבור העובד הזר והן עבורכם. על כל אלו, נרחיב במאמר שלפניכם.
עובדים זרים יוכלו לעבוד בישראל רק כשבידם אישור עבודה
אכן, עובדים זרים המעוניינים לעבוד בישראל חייבים לקבל אישור עבודה. ישנם מספר סוגים של אישורי עבודה זמינים, בהתאם למקצועו של האדם ולמשך שהותו. אשרת עבודה מסוג ב-1 היא הסוג הנפוץ ביותר עבור עובדים מחו"ל, המקנה להם את הזכות לעבוד בישראל לתקופה מוגדרת.
כדי להגיש בקשה לאשרת עבודה, על העובדים הזרים לפנות לרשויות ולקונסוליות. התהליך כרוך בהצגת המסמכים הדרושים, כגון דרכון תקף, חוזה עבודה והוכחת ביטוח רפואי. פעמים רבות מעסיקים בישראל אחראים ליזום את הבקשה להיתר עבודה בשם עובדיהם הזרים.
חוקי העבודה והתקנות בישראל לעובדים זרים
חוקי העבודה בישראל נועדו להגן על זכויותיהם ויתרונותיהם של עובדים מקומיים וזרים כאחד. חוקים אלה מכסים היבטים כגון שכר מינימום, שעות עבודה, תשלום שעות נוספות וימי חופשה. עובדים זרים זכאים לאותן זכויות והטבות כמו אזרחי ישראל, מה שמבטיח יחס שווה במקום העבודה.
חשוב לציין כי על המעסיקים בישראל להקפיד על חוקי העבודה והתקנות, לקחת אחריות על רווחת עובדיהם הזרים ולציית לחוק, כולל תשלום דמי ביטוח, פנסיה ועוד.
שוק העבודה ואפשרויות התעסוקה לעובדים מחו"ל
שוק העבודה בישראל מציע מגוון אפשרויות תעסוקה לעובדים זרים, כולל חקלאות, בנייה וסיעוד. אחת הדרכים למצוא עובדים זרים מקצועיים היא דרך חברות השמה מיוחדות העוסקות בהתאמת העובד הזר למקום עבודה פוטנציאלי. לרוב, החברות גם לוקחות על עצמן לארגן ולסדר עבור העובד את כל נושא הניירת והבירוקרטיה, כך שמקום העבודה מוריד מעצמו את המשימה. עם זאת, עליו כאמור לדאוג לאלמנטים אחרים חשובים לא פחות; יחס הולם, תשלום הולם, הפרשה לפנסיה ועוד.
עוד כמה דברים שכדאי שתדעו
בין אם מדובר על העסקה ישירה של עובד זר או שילוב עובדים זרים בחברה גדולה, יש עוד כמה דגשים חשובים שכדאי לקחת בחשבון, בעיקר לפי חוק. ובכן, החוק בישראל קובע שכדי להעסיק עובד זר יש לוודא שהוא רשום בתאגיד, וכי היתר העבודה משויך למעסיק שלו. תאגיד העובדים הזרים הוא זה שמבצע בפועל את תהליך ההשמה של העובד, ונחשב כמעין מתווך בין העובדים והמעסיקים. עם זאת, אינו נחשב למעסיק בפועל. כלומר, התאגיד הוא זה שדואג לתהליך הרישום של העובד הזר וחוקיות ההעסקה שלו בארץ. כן כדאי לציין שמומלץ למעסיק לוודא שאכן העובד הזר רשום בתאגיד, וכי מהצד הבירוקרטי הכל מתנהל כשורה.