אופניים חשמליים הם פלא של הנדסת אנוש והם מספרים לנו עד כמה התקדם העולם מאז המצאת הגלגל, שבהתחלה שינה את ההסתכלות של בני האדם על ׳עבודה חכמה׳ ואז הפך לתחילתה של ׳עבודה חכמה׳.
אופניים חשמליים, כמו כל המצאה הנדסית אחרת, מגיעים עם מדריך להפעלה ולתחזוקה המכסה את כלל היבטי התחזוקה של האופניים. אחרי הכול, כל מוצרי הצריכה זקוקים לתחזוקה וכדי שהמוצר ייהנה מחיים ארוכים חשוב להתחשב בהפעלת הציוד. אלא שלא תמיד אפשר למנוע תקלות מראש. הנה כמה תקלות נפוצות הקשורות לתיקון אופניים חשמליים:
-
סדק באלומיניום
חלקים מסוימים באופניים החשמליים, העשויים מאלומיניום, מועדים יותר להיסדק מאחרים, וביניהם הסטם (Stem) – החלק שמחבר את הכידון לצינור ההיגוי ולמזלג האופניים. לפעמים, הסדק בסטם נוצר בגלל הידוק יתר של הבורג.
תיקון הסטם כרוך בריתוך אלומיניום. כלומר, מילוי הסדק במוט הלחמה מאלומיניום ושימוש ברתכת TIG. מומלץ להפקיד את המלאכה בידיו המיומנויות של מקצוען שיבטיח תיקון מיטבי של רכיב האלומיניום באופניים החשמליים שלכם.
- בעיות בסוללה
הסוללה היא חלק חיוני באופניים החשמליים ובגלל המיקום שלה ותנאי ההפעלה שלה, היא חשופה יותר לנזקים. מה עושים כדי לשמור על תוחלת חיי הסוללה, על היעילות ועל יכולתה לפעול?
- מסירים את הסוללה לפני הניקוי והשיבו אותה למקומה רק כשהיא יבשה לחלוטין.
- נמנעים מניקוי בלחץ מים שעלול לגרום לנזקים.
- נמנעים מחשיפת הסוללה לתנאים חיצוניים של לחות וקור.
- נזהרים מריקון מוחלט של הסוללה, כדי שלא תתקשה לשוב ולהיטען עד שיהיה צורך להחליפה.
- מנתקים את הסוללה מהאופניים כשהם לא בשימוש.
- בעיות במנוע של האופניים החשמליים
בעיה נפוצה במנוע רַכֶּזֶת (hub) של אופניים חשמליים היא רעש שיכול להיווצר מבורג רופף או משחיקה של ההילוכים, הבלם, הדיסק או המיסבים. לפעמים, הפתרון הוא החלפת החלק הבלוי ולפעמים, אם הרעש נוצר בגלל חיכוך, הפתרון הוא שימון מיסבי המנוע.
בעיה בבַּקָּר (ב- controller) יכולה למנוע ממנוע הרַכֶּזֶת את היכולת להסתובב. למשל, חיבור רופף או מנותק של הבַּקָּר מהמנוע, מונע מהמנוע להפעיל את החשמל. כדי לתקן זאת בדקו את תפקוד הבַּקָּר ואת החיבור שלו למנוע. אם תגלו חלק או חיווט לקוי בבַּקָּר, מומלץ להחליף אותו.
- בעיות בחיווט ובחיבורים
רעידות ולחצים קיצוניים משפיעים על האופניים החשמליים וגורמים לפעמים לרעידות שמובילות להתרופפות או לניתוק החיבורים, שמצדם מפריעים לאופניים לעבוד כרגיל או משתקים אותם כליל. למניעת בעיות אלה, הקפידו לבדוק מעת לעת את החיווט החיצוני של האופניים החשמליים.
כדי להבטיח תחזוקה טובה יותר של האופניים, כדאי שאיש מקצוע יבצע בדיקות תחזוקה תקופתיות. חוסר תחזוקה וחוסר טיפול עלולים להחמיר את הבעיה במקום לפתור אותה.
- בעיות במַצעֶרֶת (ידית הגז)
מערכת המַצעֶרֶת (Throttle), המניעה את האופניים החשמליים, רגישה לנזקים הנגרמים בגלל שימוש לא נכון שעלול לגרום לקריעת החוט המחבר את המצערת למנוע. למשל:
- פיתול הכבל להאצת המהירות יכול לגרום ללחץ נוסף על החוט
- שחרור פתאומי של המצערת יכול לפגוע בחוט
שחרור איטי של המצערת יוכל למנוע כל פגיעה בחוט. עם זאת, חוט חדש הוא זול, כך שתמיד תוכלו להחליף חוט פגום בחדש.
- סיוע לדוושה
בגלגל השיניים הקדמי קיימים חיישנים מגנטיים. לפעמים, תזוזה של חיישנים אלה מביאה לתחושת מומנטום לא נכונה שעשויה להוביל לתנועת רטט ופולסים באופניים, שמצדה תעורר את תזוזת המגנטים ותפגע בתפקוד התקין של האופניים. ניתן לתקן זאת על ידי שימוש במברג שטוח לדחיפת המגנטים לאחור, קרוב לחיישן המומנט.